//
you're reading...
Uncategorized

Olympiakarsintahypetystä

Nyt se taas alkaa – olympiakarsintavuosi.

Karsinnan avaa Pariisin perinteikäs maailmancup muutaman päivän päästä perjantaina. Kisaan on ilmoittautunut peräti 317 osallistujaa – suurempaan maailmancupiin en ole aiemmin ottanut osaa. Karsintakauden alun kunniaksi selvennän tässä kirjoituksessani tulevan vuoden mekaniikkaa sekä sitä, miten kisoista tärkeimpään oikein pääsee mukaan.

Karsintajärjestelmää olen käynyt läpi jo aiemmin täällä, mutta kertaan järjestelmän muistin virkistykseksi. Miesten kalvan henkilökohtaisessa kisassa on paikka 35 osallistujalle, joista suurin osa, 24 paikkaa, määräytyy joukkuemenestyksen perusteella, mikä on toki ristiriitaista koska kysehän on nimenomaan henkilökohtaisesta turnauksesta. Järjestelmä tukee suuria miekkailumaita, sillä ne maat, jotka osallistuvat olympialaisissa joukkuekisaan, saavat automaattisesti kolme paikkaa myös henkilökohtaiseen kilpailuun. Joukkueet valitaan seuraavasti: neljä korkeimmin sijoitettua maata maailmanlistalta, sen jälkeen jäljelle jäävistä paras per manner, eli yhteensä kahdeksan.

Niin sanotuille joukkueettomille maille (eli maille, jotka eivät osallistu joukkuemaailmancupiin tai joiden tulostaso ei riitä yllä mainittuun joukkoon) on tarjolla Euroopassa 2+1 paikkaa. Kun karsinnan selvittäneet joukkueet ovat selvillä, otetaan näiden maiden edustajat pois henkilökohtaiselta maailmanlistalta. Kaksi paikkaa jaetaan jäljelle jääville kahdelle parhaalle eurooppalaiselle edustajalle, kuitenkin niin, etteivät miekkailijat voi olla samasta maasta. Viimeinen paikka myönnetään karsintakilpailun voittajalle. Kisaan voivat tuoda edustajansa kaikki ne maat, jotka eivät ole vielä saaneet jollain tavalla edustajaansa mukaan olympialaisiin. Oma Lontoon-mahdollisuuteni muutama vuosi takaperin jäi tähän kisaan, jossa hävisin varsin niukasti ratkaisevassa pudotusottelussa.

Parasta siis esimerkiksi omalta osaltani olisi se, että maailmanlistan joukkuesarjaa kansoittaisivat pelkästään eurooppalaiset maat, mutta henkilökohtaisessa sarjassa ei-eurooppalalaiset menestyisivät hyvin. Tällöin nimittäin viisi maata – maailmanlistan 1.-4. sekä paras eurooppalainen maa – poistettaisiin henkilökohtaisen karsinnan listalta eli kilpailijoita olisi yksi vähemmän. Samalla Euroopan ulkopuolelta tulevat työntäisivät eurooppalaisia edustajia alemmas listalla. Ottaen huomioon miesten kalvan eurosentrisyyden tällainen tilanne ei kuitenkaan ole kovin todennäköinen, paitsi joukkuekisojen osalta.

Ennen Pariisin lähtölaukausta olen maailmanlistalla sijalla 19. Tällä hetkellä joukkuetilanteen huomioiden edessäni on neljä miekkailijaa, olen siis järjestyksessä viidentenä henkilökohtaisen karsinnan kannalta katsottuna. Edelläni ovat Garozzo (ITA), listan kolmonen, Redli (HUN), kymmenes, Pitra (CZE), 13. sekä Novosjolov (EST) sijalla 14. Jos karsinta päättyisi nyt, läpi menisivät Garozzo sekä Redli. Nelikko on tietysti meritoitunut: italialainen otti MM-pronssia viime kisoista, unkarilainen taas EM-kultaa. Tsekki pisteli itsensä peräti kahdesti mitaleille peräjälkeen viimeisimmissä maailmancupin osakilpailuissa; Viron edustajalla taas on taskussaan vuosien 2010 sekä 2013 maailmanmestaruudet. Taistelu käydään siis jättiläisiä vastaan.

Enrico_Garozzo_Challenge_RFF_team_t163450

Enrico Garozzo (ITA)

Andras_Redli_2014_Challenge_RFF_t114807

Andras Redli (HUN)

1193662081_pitra-pavel

Pavel Pitra (CZE)

Nikolai_Novosjolov_podium_2013_Fencing_WCH_EMS-IN_t213724

Nikolai Novosjolov (EST)

Vaikka paikkoja on vain erittäin vähän jaossa, on syytä kuitenkin huomata, ettei lista ole kovin pitkä, kun se rajataan maailmanlistan 50 parhaaseen – joukkueettomia maita on listalla tässä joukossa vain seitsemän. Vajaa 30 % saa näin ollen osallistumisoikeuden.

Mistä listasijoitus sitten oikein koostuu? FIE:n kalenterissa on vuosittain viisi maailmancupia, kolme grand prixia sekä mantereen ja maailmanmestaruudet. GP:n ja EM-kisan pistearvo on puolitoistakertainen tavalliseen maailmancupiin verrattuna, MM-kisan taas 2,5. MC- ja GP-kisojen osalta lasketaan viisi parasta pistepottia ja näihin lisätään mukaan pisteet EM- ja MM-kisoista. Parhaassa tapauksessa sijoitus siis koostuu seitsemästä tuloksesta.

Suurin arvo on tietysti maailmanmestaruuksilla, mutta omassa tapauksessani karsinnan viimeiset kolme kilpailua, Heidenheimin ja Vancouverin maailmancupit sekä Budapestin grand prix, ovat lähes pisteettömiä. Se jättää runsaasti tilaa (sekä jännitystä) aivan karsinnan loppuun asti. Kisoja helpottaa suunnattomasti nousu maailmanlistan 16 parhaan joukkoon, sillä tällöin miekkailija pääsee suoraan osakilpailun loppukilpailuun. Olympialaisiin pääsyn kannalta tämä on toki aika lailla välttämätöntä muutenkin.

Tällä kevätkaudella on edessä Pariisin lisäksi Rio de Janeiron grand prix, myös toukokuussa, Mountreuxin EM-kisat kesäkuussa ja Moskovan MM-kisat heinäkuussa. EM- ja MM-kisan välissä kisaan myös Euroopan kisoissa, niin sanotuissa pikkuolympialaisissa, joita ei kuitenkaan lasketa olympiakarsintaan.

Heinäkuun jälkeen taukoa on pari kuukautta. Tauko päättyy lokakuussa Bernin maailmancupiin, jonka jälkeen karsintaa jatketaan aina maaliskuulle asti Budapestin grand prixiin.

Kaikki on avoinna. Miekkailu on eläväinen laji. Tavoite on kuitenkin selvä: Rio de Janeiron olympialaiset.

Tarkoitukseni on päivittää tilanne tänne blogiin jokaisen karsintaan laskettavan kilpailun jälkeen. Stay tuned.

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: