//
you're reading...
Uncategorized

European Gamesien viimeinen karsintakuukausi

Niin kutsutut Euroopan olympialaiset järjestetään ensimmäistä kertaa Bakussa ensi kesäkuussa – kyseessä on siis virallisten olympialaisten kaltainen monilajikilpailu, joka isännöi myös miekkailukilpailut jokaisella aselajilla. Tapahtuma järjestetään vain neljän vuoden välein, mikä nostaa sen profiilia ja arvoa statuskisana, sillä vaikutusta esimerkiksi maailmansijoituksiin sillä ei ole.

Karsintaprosessi imitoi Rion olympialaisten kaavaa: ensisijaisesti mukaan pääsee joukkuiden maailmansijoituksen perusteella, toissijaisesti olemalla riittävän korkealle sijoitettu yksilölistalla. Kolmas vaihtoehto on sijoittua riittävän hyvin karsintakisassa, johon pääsevät mukaan ne, joille paikkaa ei aiemmista vaihtoehdoista herunut.

Merkillepantavaa on, että mikäli maa on saanut miekkailijan kisaan mukaan jollain edellämainituista kolmesta tavasta, ovat muut vaihtoehdot suljetut sen aselajin ja sukupuolen osalta. Joukkueella mukana oleva naisten kalvan maa ei siis saa enempää miekkailijoita henkilökohtaisen maailmansijoituksen perusteella eikä tuoda edustajaansa karsintakilpaan.

Olen kasannut tähän kirjoitukseen tilanteen kalvan osalta. Floretin ja säilän tapauksessa ainoa reitti käy karsintakisan kautta, sillä kotimaiset sopimusaseilijat eivät ole juurikaan kiertäneet maailmancupia viime aikoina.

Miesten kalvassa tilanne on seuraava: olen tällä maailmanlistalla 32. ja pisteitä kasassa on 52. Seuraava ja ratkaiseva kisa on Tallinnan maailmancup parin viikon päästä. Koska Suomen joukkue ei ole vielä kykeneväinen kisaamaan Euroopan viiden parhaan joukkueen kanssa, joudun tyytymään henkilökohtaiseen valintaan – siihen otetaan kahdeksan parasta niistä maista, joilla ei ole jo joukkueen perusteella edustajaa, kuten mainittu; kuitenkin vain yksi maata kohden. Sillä listalla olen seitsemäntenä, eli takanani on yksi nimi, Beran (CZE). Hänellä pisteitä on 49, eli läheltä liippaa. Toisaalta, lähimmät kolme edessäni olevaa ovat Zawrotniak (POL) 53:llä, Von der Osten (DEN) myös 53:llä sekä Verwijlen (NED) 60:lla pisteellä.

Varasijalla oleilee Herpe (ISR), pisteitä hänellä on 39.

Ero lähimpään kolmeen ei siis ole suuren suuri. Minulla on toisaalta Tallinnan kisasta kiinni neljä pistettä edellisvuodelta, eli sijoituksen parantaminen edellyttää sijoittumista neljännesvälieriin tai paremmin. Tilanne ei tietenkään edellisten tulosteni valossa ole mitenkään ikävä, sillä olen kyseiseen kuudentoista parhaan joukkoon sijoittunut nyt kolmesti peräkkäin, viimeisimpänä Bernin maailmancupissa viime viikonloppuna.

Kahdeksantena olevalla Beranilla on Tallinnan kisan osalta kiinni peräti pronssimitali, eli 20 pistettä – ohimeno edellyttäisi siis vähintään hopeasijoitusta tulevasta koitoksesta. Herpe taas tarvitsee sijoituksen kahdeksan parhaan joukossa – olettaen siis, etten etene 32:n kierrosta pidemmälle.

Tilanne vaikuttaa siis varsin vakaalta, sillä edelläolevilla ei ole juurikaan menetettävää; Verwijlen on nimittäin ainoa, jolla on Tallinnasta pisteitä kiinni, ja hänelläkin vain yksi, kiitos korvaavien kilpailujen.

Naisten osalta tilanne on varsin erilainen: parhaina suomalaisina ovat tällä hetkellä sisarukset Mixo ja Cata Kock viidellä pisteellä, Terhi Lumme heti perässä kolmella sekä Suvi Lehtonen yhdellä pisteellä. Koska kukaan ei ole osallistumassa kuin Kööpenhaminan satelliittiin marraskuun aikana, ei suorasta paikasta rankingin perusteella voi kamppailla – kahdeksantena listalla on tällä hetkellä Caran (SRB) 17 pisteen potillaan. Varasijalla on Fautsch (LUX), kymmenen pistettä. Kööpenhaminasta jaetaan parhaimmillaan neljä pistettä, joten karsintakisaan pääsevän nimi on täydellisen auki.

Karsintakisassa jaetaan sekä miesten että naisten kalvassa neljä paikkaa – tilanne ei ole tosiaankaan paha, kun otetaan huomioon, että niitä maita, joiden parhaalla edustajalla on FIE-pisteitä ja joilla ei kuitenkaan ole edustajaa kahden ensimmäisen karsintamuodon jälkeen, on vain 12. Pääsylippu Bakuun tarkoittaa käytännössä yhtä pudotusotteluvoittoa onnistuneiden alkuerien lisäksi. Kokonaisuudessaan maailmanlistalla on tällä hetkellä 20 sellaista maata, jotka voisivat karsintaan osallistua, mutta pisteettömien maiden miekkailijoiden listasijoitukset alkavat sijalta 294.

Vaikka sanoinkin, että kirjoitukseni keskittyy kalpaan, en malttanut olla katsomatta tilannetta naisten floretin osalta: koska laji on käytännössä muutaman suuren maan hallinnassa, luo tämä mainion tilanteen suomalaisille hankkia suhteellisen helppo paikka kisaan – suoraan paikkaan kahdeksan parhaan henkilökohtaisen listan kautta riittää vain kolme pistettä. Tämän lisäksi karsintakisaan ei voi edes teoriassa osallistua kuin kahdeksan maata, sillä listalla ei yksinkertaisesti ole niitä enempää. Paikkoja jaetaan silti neljä. Vink vink floretistit!

Lopullinen tilanne selviää siis naisten osalta ensi viikonloppuna, omalta osaltani kahden viikon päästä!

Ohessa kisasivut sekä karsintajärjestelmä:

http://www.baku2015.com/

http://www.fencing-pentathlon.fi/site/assets/files/2204/begoc_sport_qualification_fe_v2_2.pdf

Keskustelu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Päivitysilmoitus: Olympiakarsintahypetystä | nikovuorinen - 27/04/2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: